5 tips waardoor je als starter wél wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek

Hallo, hier ben ik dan!

Als ‘starter’ op de (digitale) arbeidsmarkt zit je vaak niet in een gemakkelijke positie. Je hebt kennis opgedaan uit de schoolboeken en wellicht één of twee stages afgerond, maar daar is alles mee gezegd. Bij het woord ‘starter’ denken veel bedrijven aan de vele uren die ze in je moeten steken, zodat je goed mee kunt draaien met de dagelijkse werkzaamheden. Het gebeurt dus erg vaak dat er in een vacature om relevante werkervaring gevraagd wordt.
Is dit voor jou reden om niet te solliciteren? Ben je gek! Natuurlijk solliciteer je, want als je onze tips toepast dan zitten die bedrijven wél op je te wachten.

Het aannemen van een ‘starter’ heeft voor een werkgever veel pluspunten. Denk aan een lager salaris, starters zijn meestal goed te vormen, brengen vaak nieuwe ideeën mee en zorgen voor een frisse wind in de organisatie. Dit zijn nog maar enkele redenen waarom bedrijven voor starters kiezen.

Ben je al uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Lees dan ook alvast onze 5 tips waarmee je die baan wél krijgt.
Nog niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Geen paniek, wij geven je hieronder 5 goede tips waarmee je wél wordt uitgenodigd voor een gesprek.

Tekst gaat onder de afbeelding verder.
sollicitatiegesprek

1. Zorg voor goede online zichtbaarheid

Het lijkt erg voor de hand liggend, maar we zien nog zo vaak gebeuren dat dit niet het geval is. In de digitale wereld is het belangrijk dat je online goed zichtbaar bent. Zorg dus dat je LinkedIn profiel up to date is en er goed uitziet. Plaats een representatieve foto van jezelf en werk je CV goed bij.
Daarnaast is het handig om je eigen naam te Googlen. Wat komt er precies van je naar voren? Het kan gebeuren dat bijvoorbeeld nét die vage datingsite waar je jezelf een aantal jaar geleden hebt ingeschreven binnen de zoekresultaten staat. Deze inschrijving was je waarschijnlijk al lang en breed weer vergeten. Check jezelf dus.

2. Profileer jezelf goed online

Inmiddels is je LinkedIn profiel bijgewerkt, maar hoe gebruik je LinkedIn nou op de juiste manier? Meld je simpel aan bij groepen binnen het digitale vakgebied en wellicht binnen je regio. Het is altijd goed om zo te weten te komen wat er allemaal speelt binnen de branche. Daarnaast kun je makkelijk in contact komen met mensen en je kunt beginnen met netwerken. Geef je mening en/of tips in discussies, maar hang niet de wijsneus uit. Als je regelmatig mee discussieert, dan begin je op te vallen en kom je op de radar van interessante mensen binnen je vak.

3. Kies een studiegerelateerde bijbaan

Denk al tijdens je studie na over de periode dat je net bent afgestudeerd. Ga alvast kijken welke bedrijven je inspireren en waar je jezelf wel ziet werken. Iets gevonden? Kijk of er een een functie beschikbaar is, waarbij nog niet direct een diploma vereist is. Denk bijvoorbeeld aan een receptioniste met lichte marketingwerkzaamheden bij een tof online marketing bureau. Een studie gerelateerde bijbaan doet het altijd goed op je CV, omdat het ervaring aantoont binnen binnen het vakgebied.

4. Kies de juiste stage

Wanneer je het kiezen van een stage zorgvuldig doet, kan je daar veel baat bij hebben. Tijdens je stageperiode is het voor jou de uitgelezen kans om jezelf onmisbaar te maken. Je bent interessant voor het bedrijf, omdat je relatief weinig kost in deze fase. Er is tijd voor je uitgetrokken om je wegwijs te maken en om je te begeleiden. Jij kunt in je stageperiode verschillende klussen doen en nieuwe dingen naar je toe proberen te trekken. Tegen de tijd dat je klaar bent met je stage, ben je bijna onmisbaar geworden. Dit is de perfecte situatie, want laat het nou net zo zijn dat je bent afgestudeerd en dus klaar bent voor die toffe job!

5. Bied jezelf aan voor een interessante opdracht

Het klinkt misschien gek, maar in de periode dat je net bent afgestudeerd en op zoek bent naar een baan, heb je vaak best wel wat tijd over. Naast het schrijven van sollicitatiebrieven/mails en jezelf klaarstomen voor de arbeidsmarkt, kan het interessant en leerzaam zijn om één dag in de week werkzaam te zijn bij een inspirerend bedrijf. Welk bedrijf lijkt je nou écht leuk? Ga dit onderzoeken en neem contact op. Bedrijven kunnen dit vaak wel waarderen en in overleg is er meestal wel een goede opdracht uit te voeren. Daarnaast kun jij meteen een kijkje in de keuken nemen en je netwerk vergroten. In het meest gunstigste geval houd je er zelfs een baan aan over.

Geïnspireerd geraakt om te werken bij een tof bedrijf en jezelf te blijven doorontwikkelen voor een future-proof carriérepad binnen het digitale domein? Wij geven je 5 redenen waarom het werken via een specialistische detacheerder een goed idee is.

Maak kennis met ons!

Bekijk onze vacatures

Yelgo updates
Bekijk alle updates
Kunnen we je helpen?