5 sollicitatietips waarmee je die baan wél krijgt

Een streepje voor op de rest

In de huidige banenmarkt, waarin het lijkt alsof er een gillend tekort is aan goede professionals, is het vaak tóch lastig om voor die toffe functie in aanmerking te komen. Die fantastische job die precies bij je past trekt veel reacties, waardoor je echt van goeden huize moet komen om in aanmerking te komen voor die online marketing of development job.
Jij hebt al de stoute schoenen aangetrokken en een killer sollicitatie gestuurd.
Hoera! Je bent uitgenodigd om op sollicitatiegesprek te komen. Hoe pak je dit aan? En hoe zorg je ervoor dat je die baan wél krijgt?

Van onze opdrachtgevers krijgen we vaak goede tips om mee te geven aan onze Yelgo Digitals. Deze gouden tips delen wij graag, zodat jij het beste kunt halen uit jezelf!
Scroll snel naar beneden en lees dé 5 tips om een verpletterende indruk achter te laten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

1. Zorg voor een praktijkcase

Heb je je zinnen gezet op een online marketing functie? Zorg er dan voor dat je een praktijkcase meeneemt van een project waar je aan gewerkt hebt en waar je trots op bent.
Als je ergens trots op bent, dan straal je direct een stuk zelfverzekerdheid uit. Daarnaast kan je (toekomstige) werkgever meteen zien op welk niveau je je bevindt en of er nóg meer uit te halen valt.

2. Neem voorbeeldcode mee

Ga je voor een developersfunctie? Zorg voor voorbeeldcode, waaruit blijkt dat jij de persoon voor de functie bent. Het is altijd goed om te laten zien waar je in uitblinkt. Door zelfgeschreven code te laten zien, weet de werkgever ook direct wat jij kunt en wat je manier van code schrijven is.

Lees meer over Yelgo en onze werkwijze

3. Wees jezelf

Je vindt online veel tips over kleding. Wij vinden het belangrijk dat je je kleedt, zoals je bent. Een driedelig pak, terwijl je je daar niet goed in voelt straalt niks uit. Ben jij iemand die zich prettig voelt in spijkerbroek met een trui? Kom dan gewoon zo op je sollicitatiegesprek. Het is wel belangrijk om er verzorgd uit te zien, maar dit is natuurlijk vanzelfsprekend.

4. Vragen? Stel ze gerust

Heb je vragen over het bedrijf of wil je meer weten over de functie waar je op solliciteert? Vraag het zonder twijfel. Het stellen van vragen geeft ook aan dat je oprecht geïnteresseerd bent en het komt professioneel over. Mocht je bijvoorbeeld voor een functie gaan als online marketeer, dan is het misschien zelfs mogelijk om vooraf inzage te krijgen in de Google Analytics. Je kunt dan tijdens het gesprek ingaan op bepaalde zaken die je opvallen en aanbevelingen doen als online marketeer. Dit komt sterk over en je kunt meteen laten zien hoe je omgaat met data. Vind je het niet gepast om dit van tevoren te vragen? Wellicht kun je ter plekke de data induiken samen met je gesprekspartner. Hierdoor ontstaat er vaak al een een goed gesprek. Het is belangrijk om goed aan te voelen wat wel of niet kan.

Ga je voor een functie in de development? Vraag dan bijvoorbeeld naar een variant op de code/design / usability van de website van je mogelijk nieuwe opdrachtgever. Ook is het goed om dingen aan te geven die je zijn opgevallen. Ze gaan ongetwijfeld vragen of je verbeterpunten hebt gezien voor hun website, code of marketing.

5. Wees eerlijk over je kunnen

Zorg dat je duidelijk bent over wat je kunt. Je wilt niet door de mand vallen, wanneer er termen vallen als CPA, SSL, ISP, SER en push strategie. Mocht je iets niet weten, dan kun je dit beter aangeven en zeggen dat je hier graag meer over wilt leren. Door bij jezelf te blijven en te vertrouwen op je eigen kunnen, kom je het verste. Je bent niet voor niks al uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek.

Bekijk alle vacatures

Bonustips

Met de bovenstaande tips ben je al een heel eind op weg naar die super interessante job. Maar natuurlijk zijn er nog een aantal standaard tips die we je niet willen onthouden.

  1. Lach! Het klinkt cliché, maar het is echt waar. Jij werkt ook het liefste met iemand die vrolijk is toch?
  2. Begin niet direct over salaris, bonus en andere extra’s. Wacht tot je gesprekspartner hierover begint. Je wilt niet hebberig overkomen.
  3. Straal rust en zelfvertrouwen uit. Zorg alleen wel dat je niet arrogant overkomt. Een juiste balans is belangrijk.
  4. Neem een actieve houding aan en luister goed. Breek je gesprekspartner niet af middenin een zin. Neem je tijd om te antwoorden.
  5. Probeer namen te onthouden. Als jij wegloopt zeg je de eventuele secretaresse gedag bij haar naam. Gegarandeerd dat dit gewaardeerd wordt.
  6. Wees beleefd. Je gelooft het niet, maar veel mensen vergeten dit door de zenuwen.

Heel veel succes met solliciteren!

Heb je nog niet dé vacature gevonden, maar ben je wel een digital talent die zichzelf maximaal wil uitdagen en optimaal wil ontwikkelen? Wij leren je graag kennen.

Yelgo updates
Bekijk alle updates
Kunnen we je helpen?