5 stappen om je sollicitatiegesprek goed voor te bereiden

Een sollicitatiegesprek bij een organisatie is jouw moment om te shinen. Je krijgt uiteindelijk nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. Gerben Visser, onze Recruitment Consultant, vindt het tijdens kennismakingsgesprekken met professionals altijd interessant om erachter te komen wie de persoon is achter het cv. ‘Dat geldt ook voor onze opdrachtgevers, maar ik merk dat kandidaten al gauw beginnen te vertellen welke opleiding ze hebben gevolgd of wat ze hebben bereikt.’ Volgens Gerben is dat niet de manier om op te vallen. Met deze stappen, in willekeurige volgorde, heb je volgens Gerben al een streepje voor.

1. Kies kleding waar jij je goed in voelt

Kleren maken de man (én vrouw), maar hou rekening met de dresscode van de organisatie. Je kan al gauw under– of overdressed zijn. ‘Met smart casual zit je eigenlijk altijd goed, maar het belangrijkste is dat jij je goed voelt in je outfit. Want dan straal je dat ook uit. Ook wanneer je gesprek online plaatsvindt, is het geen overbodige luxe om aandacht aan je kleding te besteden. Een kijkje op de website van de organisatie geeft vaak ook al een goed beeld en anders vraag ik het graag voor je na’, biedt Gerben enthousiast aan.

2. Lees je in

Wanneer je toch al op de website bent, kun je je meteen verder verdiepen in de organisatie. Vaak is er wel een ‘Over ons’ pagina te vinden die iets vertelt over het ontstaan, de visie en de missie. Bedenk wat je hierin aanspreekt. Het is een dikke plus als jij laat zien dat je niet alleen in de functie, maar ook in de organisatie zelf geïnteresseerd bent. Onderzoek wat jou triggert. Gerben: ‘Gebruik Google en check de social media kanalen voor het laatste nieuws over de organisatie, zodat je op eventuele actualiteiten in kunt spelen.’ 

3. Zoek de overeenkomsten

Degene die aan de andere kant van de tafel zit, heeft vaak wel een profiel op LinkedIn en dat is een grote informatiebron. Gerben tipt: ‘Ga op zoek naar overeenkomsten. Misschien kom je uit dezelfde omgeving, heb je op dezelfde school gezeten of deel je een oud-werkgever. Je maakt het gesprek persoonlijk door de gevonden overeenkomst zijdelings te benoemen tijdens het gesprek. Zie het als een ijsbreker.’ 

4. Laat jezelf zien

‘Vertel eens iets over jezelf.’ Het is vaak het eerste dat je gesprekspartner van je vraagt in een sollicitatiegesprek. Gerben zijn tip is om dus niet af te trappen met waar je hebt gewerkt of welke opleiding je hebt gevolgd. ‘Begin gewoon met je naam, je leeftijd, waar (en eventueel met wie) je woont en wat je in je vrije tijd doet. Omdat je dicht bij jezelf blijft, kan je dit met een flinke dosis enthousiasme vertellen en dat draagt bij aan een positieve indruk.’

5. Stel gerichte vragen

Zie een sollicitatiegesprek als tweerichtingsverkeer. Probeer niet zenuwachtig te zijn of de organisatie jou wel geschikt vindt voor de functie, maar ga vooral op ontdekking of de functie en de organisatie wel bij jou passen. Wat vind jij bijvoorbeeld belangrijk als het gaat om je takenpakket, het team, de sfeer of de werktijden? ‘Stel liever een vraag teveel dan te weinig’, zegt Gerben. ‘Er ontstaat dan een dialoog. Dat is zoveel natuurlijker dan dat je alleen de vragen beantwoordt.’

Gerben is gek op zijn vak en heeft daarom veel meer tips voor jou in petto. Wil je meer weten? Mail Gerben op gerben@yelgo.nl of bel hem op 06-12296056.