Sterke partnerships voor duurzaam succes

Robbert de Keijzer Yelgo

Robbert de Keijzer, onze managing consultant merkt steeds vaker dat duurzame partnerships belangrijker worden. ‘Een mooie ontwikkeling’, vindt Robbert. Hij werkt namelijk zelf al jaren aan duurzame zakelijke relaties en weet hoe krachtig ze zijn. ‘Samenwerken mét organisaties in plaats van alleen voor ze te werken.’ Hoe dat precies werkt vertelt hij je hieronder. 

Genoeg keuze

‘Het was al een trend, maar de afgelopen maanden stijgt de vraag naar developers weer gigantisch. Nu is het zo dat elke developer kan kiezen uit zeker 10 organisaties. Ze zijn kritisch en willen niet zomaar voor elke organisatie werken. Dat is logisch. Voorheen was de keuze afhankelijk van het framework, techniek of programmeertaal waarmee ze werkten. Nu zie ik ook andere vragen. Hoe ziet het team eruit? Wat zijn de toekomstplannen van de organisatie? Is de organisatie financieel gezond en voor welke uitdagingen staat de organisatie?’ 

Verbinding door gesprekken

Developers hebben nu eenmaal een luxepositie. Voelen ze geen klik met een organisatie? Dan kiezen ze daar ook niet snel voor. ‘Bedrijven moeten tegenwoordig dus veel beter hun best doen om developers aan zich te binden. Daar help ik bij. Bij een van mijn opdrachtgevers was het bijvoorbeeld gebruikelijk om developers eerst een technische test te laten uitvoeren. Daarna mochten ze – misschien – op gesprek komen. Ik adviseer organisaties om eerst met elkaar kennis te maken. In het gesprek kunnen bedrijven kandidaten overtuigen van het team en de organisatie. Jezelf daadwerkelijk onderscheiden van de vele andere keuzemogelijkheden. Ken je elkaar al een beetje? En is er een klik? Dan is de kans ook groter dat een kandidaat voor je kiest. De kandidaten die op gesprek komen, voldoen qua persoonlijke en technische skills aan de vraag van de organisatie. Daar zorg ik voor.’

Partnerships

‘Door samen met een organisatie te werken, kun je beter potentieel nieuw talent aan je binden. Partnerships ‘maak’ je niet, die groeien. Vertrouwen is de basis van elke duurzame samenwerking. Je moet een goede klik hebben met elkaar, wil je écht het verschil maken. Ik vul een vacature in en help organisaties aan de juiste kandidaten voor hun groei. Luisteren is zo ontzettend belangrijk. Daardoor leer ik de organisatie door en door kennen. Ik weet hoe teams eruitzien en ken collega’s waarmee kandidaten gaan samenwerken. Het mooiste compliment voor mij is wanneer een organisatie mij belt om het moment dat ze echt iemand nodig hebben. Ze weten dan zeker dat ze de juiste persoon met de juiste skills krijgen, niet elke willekeurige developer die ik ken. Dat voelt goed.’ 

Continu ontwikkelen

‘Een partnership is méér dan alleen de juiste match maken tussen organisatie en professional. Het is belangrijk dat een nieuwe werknemer zich blijft ontwikkelen, zowel op hun technische vlak als soft skills. Bijvoorbeeld omdat er een nieuw project binnen de organisatie start. Dat doen we binnen het Development Program. Daarin koppelen we de Yelgo Digital aan een coach binnen het werkveld. Zo krijgt de kandidaat een extra traject om kennis en vaardigheden te verbeteren. En de opdrachtgever krijgt een werknemer die van meerwaarde is.’

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Ik maak graag kennis!