Wat is werkgeluk? 7 manieren om jouw werkgeluk te vergroten

Ga jij iedere dag met plezier naar je werk? Haal je voldoening uit je werkzaamheden en voel je dat je wordt uitgedaagd met je takenpakket? Dit zijn allemaal factoren die bijdragen aan jouw werkgeluk. Hoe gelukkig je bent in je werk heb je voor een deel zelf in de hand, maar het kan ook beïnvloed worden door factoren die je zelf niet direct kunt veranderen. Denk bijvoorbeeld aan collega’s met wie je eigenlijk geen goede klik hebt of een leidinggevende die je altijd dwars lijkt te zitten. Heel vervelend, maar wat kun je eigenlijk wél allemaal doen als je werkgeluk verstoord is?

Waarom is werkgeluk belangrijk?

Mensen die werkgeluk ervaren zullen zich beter inzetten. Bovendien breng je een groot deel van je leven werkend door. Dan wil je toch graag iets doen waar je gelukkig van wordt! Mensen die gelukkig zijn in hun werk ervaren minder stress en zijn minder vaak ziek. Dit zijn belangrijke voordelen voor jou, maar ook voor je werkgever. Als jij blij wordt van je werk zul je harder werken en je nog beter inzetten. Iets waar je werkgever ook belang bij heeft.

Jouw werkgever kan bijdragen aan je werkgeluk door jouw werk en inzet te waarderen. Bijvoorbeeld door opleidingen en doorgroeimogelijkheden te bieden, maar ook het organiseren van teamuitjes en andere activiteiten horen hierbij. Maar wat als je werkgever zich niet inzet om jouw werkgeluk te vergroten, hoe kun je hier dan zelf mee aan de slag?

Werkgeluk bij AFAS

Een werkgever die dit goed begrepen heeft is AFAS (je kent ze van verschillende soorten software pakketten die ze aanbieden). Jan-Willem de Vries van Yelgo was in juni met een groep ondernemers op bezoek bij de CEO van AFAS, Bas van der Veldt, die het werkgeluk van de medewerkers voorop stelt. Omdat de werknemers gelukkiger zijn met hun baan zijn ze gemotiveerder om voor klanten net dat stapje extra te zetten. Dit is terug te zien in de resultaten van het bedrijf. MT500 is een overzicht met Nederlandse bedrijven en hun reputatie. AFAS staat bij 5 categorieën in de top 25 van de Nederlandse bedrijven!

  • Klantgerichtheid
  • Productleiderschap
  • Excellente uitvoering
  • Werkgeverschap
  • Duurzaamheid

Volgens AFAS is dit hen gelukt door de werknemer voorop te stellen en per individu te kijken wat hij of zij nodig heeft om gelukkig te zijn in zijn of haar werk. Het resultaat is een laag ziekteverzuim, weinig verloop van medewerkers en een gelukkig team. Deze gelukkige mensen zorgen voor gelukkige klanten, en gelukkige klanten betekent goede reclame! 

Hoe kun jij je werkgeluk vergroten?

Helaas is niet iedere werkgever zich bewust van het belang van werkgeluk. Maar gelukkig zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om je werkgeluk te vergroten! We hebben een paar tips voor je om hiermee aan de slag te gaan.

Ga het gesprek aan

Durf het aan te geven bij je werkgever wanneer je merkt dat een onderdeel van je werk ervoor zorgt dat je niet meer met plezier naar je werk gaat. Zij kunnen je helpen om te zoeken naar een oplossing.

Zoek afwisseling in je werk

Zijn je dagen eentonig en zoek je meer uitdaging? Probeer regelmatig van taak te wisselen en steek je hand op wanneer er gevraagd wordt naar mensen die willen meewerken aan dat ene project!

Durf je grenzen aan te geven

Wordt er misschien juist te veel van je gevraagd en heb je het gevoel dat mensen over je heen lopen? Leer jezelf om dit aan te geven! Enige assertiviteit op de werkvloer komt in veel situaties goed van pas.

Ontwikkel je skills nog verder

Dit kan natuurlijk door een opleiding te volgen, maar je kunt misschien ook een ander intern project opstarten of meewerken aan een project dat al loopt binnen je organisatie. Zo doe je nieuwe ervaring op en creëer je direct meer afwisseling in je werk.

Verbeter je band met collega’s

Je collega’s zie je soms meer dan je eigen gezin, vrienden of familie. Het is dan ook zeker waardevol om je collega’s beter te leren kennen. Een gezellig team maakt je werk een stuk leuker! Bovendien zijn mensen eerder bereid om elkaar te helpen als ze elkaar beter kennen.

Wees kritisch tijdens sollicitatiegesprekken

Heb je écht het gevoel dat je bij je huidige werkgever geen winst meer kan halen? Stel dan goede vragen tijdens nieuwe sollicitatiegesprekken. Door te vragen naar onderwerpen die belangrijk zijn voor jouw werkgeluk kun je beter beoordelen of een nieuw bedrijf bij jou past.

Werkgeluk vergroten met behulp van een deskundige

Zijn de bovenstaande tips niet genoeg voor jou en wil je nog meer doen om je werkgeluk te vergroten? Dan kan een werkgelukdeskundige zoals een jobcoach een uitkomst zijn. Een jobcoach helpt je om de oorzaak van jouw verminderde werkgeluk te vinden en gaat met jou op zoek naar een oplossing hiervoor. Er zijn veel verschillende jobcoaches en andere experts te vinden. Voor het beste resultaat uit een coaching traject is het is belangrijk om iemand te vinden met wie jij een klik voelt. Kies dus niet zomaar iemand omdat zo veel anderen daar ook al voor kozen, maar ga voor iemand die bij jouw situatie past.

Werkgeluk bij Yelgo

Bij Yelgo vinden we het werkgeluk van onze kandidaten het allerbelangrijkste bij het zoeken van een match. Met kandidaten gaan we altijd uitgebreid in gesprek. Waarom zoek je een nieuwe baan? Wat verwacht je van een werkgever? En waar krijg jij energie van? Allemaal vragen waar we dieper op in gaan voordat we je matchen aan één van onze opdrachtgevers.

Soms zit het antwoord op deze vragen nog dieper verstopt. Ook dan helpen we je om het antwoord te vinden. Hiervoor gebruiken we de TMA-methode. Deze methode kijkt naar talenten en motivaties zodat wij voor jou een functie kunnen vinden die bij je past. Dus ook als je eigenlijk nog niet precies weet wat je wil ben je bij ons aan het goede adres om te zoeken naar je volgende uitdaging!

Meer weten over onze visie op werkgeluk of samen op zoek naar jouw baan waar je helemaal happy van wordt? Dan ontmoeten we je graag.  Je kunt altijd contact met ons opnemen voor vragen.

Yelgo updates
Bekijk alle updates
Kunnen we je helpen?